Климат и природа


… Ако не видях Бога, то видях най-възхитителната панорама на вътрешните Родопи. Непрекъснати вериги гористи планини, надиплени живописно една зад друга, подпират от вси страни кръгозора. Между техните многобърдести склонове, в една голяма дълбочина пред мене, простира се от север към юг райски хубавата Чепинска долина. …”

Иван Вазов
/ ” В недрата на Родопите ” /


СБДПЛРПФЗ е в близост р. Луковицаphisio130


р. Луковица се намира в района на болницатаphisio129


Легенда за р. Луковицаphisio125


Закон за държавния санаториум

Свалете от тук


Сертификат

Sertifikat-page-001


Главни лекари и медицински сестри

Glavni lekari i med.sestri-page-001

Glavni lekari i med.sestri-page-002


velingrad_logoВелинград – синият бисер на Родопите е един от най-известните балнеложки курорти в България. Богатата палитра от лечебни минерални води в съчетание с мекия планински климат и вековните борови гори, разнообразната туристическа структура и висококвалифицирано медицинско обслужване са го превърнали в курорт с национална значимост, добре познат и в чужбина. Най-големият дар от природата безспорно е минералната вода – в рамките на града има 3 термални находища, от които на повърхността излизат 28 извора с температура на водата от 18 до 86 градуса C, а минералният й състав е събрал в едно лечебните свойства на водите в Хисаря, Баня (Карловско) и Нареченски бани. Велинградските минерални води са лековити за заболявания на опорно-двигателния апарат, горните дихателни пътища, белодробни, неврологични, гинекологични, сърдечно съдови и др. заболявания.

Научи още


velingradИзвестно е, че Чепинското корито, където е разположен и Велинград, е мястото в България с най-много слънчеви дни през годината. В по-голямата част на района климатът е планински, но в Чепинското корито е преходно-континентален със средиземноморско влияние. Лятото е прохладно, а зимата – мека. Средната годишна температура във Велинград е 9°С при 10,5° за страната. Абсолютната влажност на въздуха е 6,8 мм, а относителната – 75%. Атмосферното налягане е ниско – 693 мм на живачен стълб.

Научи още


SBDPОсвен всички лечебни дарове, които черпим от природата под формата на билки и растения, природата има силата да ни лекува и само като се докосваме до нея.

Животът на съвременния човек е изтъкан от седене пред компютъра, пътуване по натоварените улици, изпълнение на безкрайни ангажименти и тичане между работното място и дома. В следствие на всичко това, хората са станали по-изнервени, мудни и болнави. Когато ни заболи нещо бързо пием болкоуспокояващо, а когато сме нервни вземаме успокително, В следствие на този нездравословен живот ние се отдалечаваме от първичното си, а именно природата.

Особено ползотворен, но не и разпространен метод за лечение е ландшафтотерпията (пейзажното лечение) – възстновяване на здравето на болния чрез пребиваването му сред природата. За съжаление много хора подженяват ползата от този метод и не изпитват достатъчна необходимост да прекарват времето си сред паркове, планини, поляни. По-лесно е да отидем на фитнес в свободното време или да изгледаме някой филм, вместо да се насладим на докосването със свежия въздух и росната трева.

Ландшафтът въздейства върху оргнизма по различни начини:

  • механични (вятър, атмосферно влияние)
  • топлинни и радиационни (излъчвания от земята, слънчева радиация)
  • химични (аромати от растения, пръст, дъжд)
  • електромагнитни (хонизация на въздуха)

Тези фактори влияят върху сетивата ни и върху централната нервна система. Нормализира се дейността на главния мозък, от което идва и цялостното положително влияние върху организма. Дори най-краткото общуване с природата премахва напрежението, което трупаме, подобрява настроението ни и усещаме прилив на енергия.

Ако човек придобие навика всяка седмица да се откъсва от ежедневието си и натоварения град поне за един ден, това гарантира по-добра работоспособност и по-крепко здраве. Ще успее да се зареди с енергия за следващите дни и да се чувства значително по-бодър и енергичен. Организмът има физическа нужда да се докосне до естествената си среда, именно затова този, на пръв поглед обикновен, метод води до много положителни промени. Кожата става по-свежа, очите отпочиват, кръвообращението се нормализира, умът става по-бистър, Явленията в природата са най-силните възбудители на жизнените ни функции, така че почти не остава място от нас, което да не узпее да почерпи от положителното влияние на природата.

Психо-емоциoналното състояние на организма е най-балгоприятно повлияно от срещата ни с естественото. Седнете на тревата, отпуснете сетивата си, поемете дълбоко въздух, вгледайте се в хоризонта, замълчете и помечтайте. После се разхождахте и разговаряйте спокойно с някой любим човек. Специалистите твърдят, че така се подмладяваме и удължаваме живота си. Затова се възползвайте колкото се може по-често от така достъпно и блажено удоволствие. Нека не разчитаме само на изкуствени методи, а да се връщаме по-често към естествената си среда, за да черпим енергия, здраве и красота от нея.


АНТИКОРУПЦИЯ 

подаване на сигнали за корупция и конфликт на интереси

РЦЗ гр.Пазарджик: тел.034/445262

Похвална грамота

Публикувано на март 11, 2015

news26

Прочети цялата новина

Благодарствено писмо

Публикувано на октомври 29, 2014

Прочети благодарственото писмо

news24

Прочети цялата новина

До Пневмобилницата издигнаха 4-метров кръст с дърворезба

Публикувано на декември 11, 2013

article-kryst

Прочети цялата новина

Започваме мащабен ремонт

Публикувано на юни 14, 2013

article-mashtaben-remont

Прочети цялата новина

Нов фитнес – публикация във в-к „Темпо“

Публикувано на септември 30, 2012

tempo-article1

Прочети цялата новина