Климат и природа


… Ако не видях Бога, то видях най-възхитителната панорама на вътрешните Родопи. Непрекъснати вериги гористи планини, надиплени живописно една зад друга, подпират от вси страни кръгозора. Между техните многобърдести склонове, в една голяма дълбочина пред мене, простира се от север към юг райски хубавата Чепинска долина. …”

Иван Вазов
/ ” В недрата на Родопите ” /


СБДПЛРПФЗ е в близост р. Луковицаphisio130


р. Луковица се намира в района на болницатаphisio129


Легенда за р. Луковицаphisio125


Закон за държавния санаториум

Свалете от тук


Сертификат

Sertifikat-page-001


Главни лекари и медицински сестри

Glavni lekari i med.sestri-page-001

Glavni lekari i med.sestri-page-002


velingrad_logoВелинград – синият бисер на Родопите е един от най-известните балнеложки курорти в България. Богатата палитра от лечебни минерални води в съчетание с мекия планински климат и вековните борови гори, разнообразната туристическа структура и висококвалифицирано медицинско обслужване са го превърнали в курорт с национална значимост, добре познат и в чужбина. Най-големият дар от природата безспорно е минералната вода – в рамките на града има 3 термални находища, от които на повърхността излизат 28 извора с температура на водата от 18 до 86 градуса C, а минералният й състав е събрал в едно лечебните свойства на водите в Хисаря, Баня (Карловско) и Нареченски бани. Велинградските минерални води са лековити за заболявания на опорно-двигателния апарат, горните дихателни пътища, белодробни, неврологични, гинекологични, сърдечно съдови и др. заболявания.

Научи още


velingradИзвестно е, че Чепинското корито, където е разположен и Велинград, е мястото в България с най-много слънчеви дни през годината. В по-голямата част на района климатът е планински, но в Чепинското корито е преходно-континентален със средиземноморско влияние. Лятото е прохладно, а зимата – мека. Средната годишна температура във Велинград е 9°С при 10,5° за страната. Абсолютната влажност на въздуха е 6,8 мм, а относителната – 75%. Атмосферното налягане е ниско – 693 мм на живачен стълб.

Научи още


SBDPОсвен всички лечебни дарове, които черпим от природата под формата на билки и растения, природата има силата да ни лекува и само като се докосваме до нея.

Животът на съвременния човек е изтъкан от седене пред компютъра, пътуване по натоварените улици, изпълнение на безкрайни ангажименти и тичане между работното място и дома. В следствие на всичко това, хората са станали по-изнервени, мудни и болнави. Когато ни заболи нещо бързо пием болкоуспокояващо, а когато сме нервни вземаме успокително, В следствие на този нездравословен живот ние се отдалечаваме от първичното си, а именно природата.

Особено ползотворен, но не и разпространен метод за лечение е ландшафтотерпията (пейзажното лечение) – възстновяване на здравето на болния чрез пребиваването му сред природата. За съжаление много хора подженяват ползата от този метод и не изпитват достатъчна необходимост да прекарват времето си сред паркове, планини, поляни. По-лесно е да отидем на фитнес в свободното време или да изгледаме някой филм, вместо да се насладим на докосването със свежия въздух и росната трева.

Ландшафтът въздейства върху оргнизма по различни начини:

  • механични (вятър, атмосферно влияние)
  • топлинни и радиационни (излъчвания от земята, слънчева радиация)
  • химични (аромати от растения, пръст, дъжд)
  • електромагнитни (хонизация на въздуха)

Тези фактори влияят върху сетивата ни и върху централната нервна система. Нормализира се дейността на главния мозък, от което идва и цялостното положително влияние върху организма. Дори най-краткото общуване с природата премахва напрежението, което трупаме, подобрява настроението ни и усещаме прилив на енергия.

Ако човек придобие навика всяка седмица да се откъсва от ежедневието си и натоварения град поне за един ден, това гарантира по-добра работоспособност и по-крепко здраве. Ще успее да се зареди с енергия за следващите дни и да се чувства значително по-бодър и енергичен. Организмът има физическа нужда да се докосне до естествената си среда, именно затова този, на пръв поглед обикновен, метод води до много положителни промени. Кожата става по-свежа, очите отпочиват, кръвообращението се нормализира, умът става по-бистър, Явленията в природата са най-силните възбудители на жизнените ни функции, така че почти не остава място от нас, което да не узпее да почерпи от положителното влияние на природата.

Психо-емоциoналното състояние на организма е най-балгоприятно повлияно от срещата ни с естественото. Седнете на тревата, отпуснете сетивата си, поемете дълбоко въздух, вгледайте се в хоризонта, замълчете и помечтайте. После се разхождахте и разговаряйте спокойно с някой любим човек. Специалистите твърдят, че така се подмладяваме и удължаваме живота си. Затова се възползвайте колкото се може по-често от така достъпно и блажено удоволствие. Нека не разчитаме само на изкуствени методи, а да се връщаме по-често към естествената си среда, за да черпим енергия, здраве и красота от нея.


АНТИКОРУПЦИЯ 

подаване на сигнали за корупция и конфликт на интереси

РЦЗ гр.Пазарджик: тел.034/445262

Благодарствено писмо

Публикувано на декември 27, 2020

http://belodrobnabolnica.com/wp-content/uploads/2020/12/bl.pismo_.pdf

Прочети цялата новина

Преболедували Ковид-19 се възстановяват във Велинград

Публикувано на декември 04, 2020

http://belodrobnabolnica.com/wp-content/uploads/2020/12/Преболедували-Ковид.docx

Прочети цялата новина

ВИЦЕПРЕМИЕРЪТ НИКОЛОВА ПОСЕТИ БЕЛОДРОБНАТА БОЛНИЦА ВЪВ ВЕЛИНГРАД

Публикувано на ноември 24, 2020

http://belodrobnabolnica.com/wp-content/uploads/2020/11/Вицепремиерът-Николова-посети-белодробната-болница-във-Велинград.docx

Прочети цялата новина

Прием на пациенти

Публикувано на май 01, 2020

http://belodrobnabolnica.com/wp-content/uploads/2020/05/за-сайта.pdf

Прочети цялата новина

Лекари от ВМА стъпка по стъпка: Как се поставя и сваля защитно облекло при работа с COVID-19?

Публикувано на март 30, 2020

Можете да гледате видеото тук: https://youtu.be/nWE4TtBrmN8

Прочети цялата новина

Похвална грамота

Публикувано на март 11, 2015

news26

Прочети цялата новина

Благодарствено писмо

Публикувано на октомври 29, 2014

Прочети благодарственото писмо

news24

Прочети цялата новина

До Пневмобилницата издигнаха 4-метров кръст с дърворезба

Публикувано на декември 11, 2013

article-kryst

Прочети цялата новина

Започваме мащабен ремонт

Публикувано на юни 14, 2013

article-mashtaben-remont

Прочети цялата новина

Нов фитнес – публикация във в-к „Темпо“

Публикувано на септември 30, 2012

tempo-article1

Прочети цялата новина